Huomenna

Visualisointi teoksen ilmeestä: Kuva: Maija Kovari

 

Tässä teoksessa kaiverretaan katukiviin kaupunkilaisten haaveita. Niitä kerätään alkaen paikallisissa tapahtumissa, laajentaen somen ja perinteisen median kautta koko Suomeen. Teoksen tekstit herättävät kohtaamaan jaetut kokemuksemme ihmisenä olemisen eri puolista - iloista, suruista, ja arjen huumorista - ja luovat yhteisöllisen ja aikaa kestävän kohtaamispaikan kävelykadulle, aukiolle, tai muulle laajalle julkiselle tilalle.


Eri ikäisillä on erilaisia toiveita. Visualisointi teoksesta. Kuva: Maija Kovari.

Sinun haaveesi, kaupungin muistiin kirjattuna

Mitä sinä toivot huomiselle? Teos koostuu ihmisten vastauksista tähän kysymykseen. Teoksen ideointi alkoi, kun huomasin iltaisin sängyssä haaveilevani usein tulevan aamun aamukahvista. Sillä viikolla, kun läheiseni joutui sairaalaan, toivoin vain, että hän pääsisi kotiin. Toiveidemme mittakaava ja kirjo on ääretön. Haaveilemme kaikki erilaisista asioista, joista samalla kuvastuu jaettu ihmisyyden kokemus. Toivomme ystävyyden iloa, läheisyyttä, terveyttä, arvostusta ja merkitystä. Tässä kiveen kirjoitetussa teoksessa nämä toiveemme tulevat nähdyksi ja todeksi, ja me pääsemme niiden kautta lähemmäs toisiamme.


Toiveet ovat joskus pieniä, joskus suuria ja olennaisia. Visualisointi teoksesta. Kuva: Maija Kovari.

Keskustelu, kirjoitus, kaiverrus ja asennus - toteutus lyhyesti

Teos alkaa ihmisten toiveiden keräämisellä. Työ käynnistyy paikan päällä ja laajenee koko Suomeen sosiaalisen ja perinteisen median kanavia hyödyntäen. Lopuksi toiveet kirjoitetaan puhtaaksi paikallisilla käsialoilla. Valmiit lauseet vektoroidaan (muokataan kaiverruskoneen ymmärtämään muotoon) ja kaiverretaan suomalaiseen kiveen perinteisessä kiviveistämössä. Kivilaatat sommitellaan huolellisesti osaksi tilan kokonaisuutta, ja asennetaan osaksi sen oleskelun ja reittien rytmiä. Teoksen toteutus ottaa aloituksesta valmistumiseen noin kaksi ja puoli vuotta.


Joskus saattaa toive olla vaikka tällainen. Visualisointi teoksesta. Kuva: Maija Kovari.

Montako toivetta mahtuu mukaan? 

Alkuperäisessä kilpailuehdotuksessa sovittelin aukiolle yhteensä 183 tekstikiveä, eli uutta tutkittavaa vuoden joka toiselle päivälle. Riippuen paikasta voi luku olla mitä tahansa, sovittaen tilan laajuuteen ja luonteeseen. Vaikuttavuutta saadaan, kun tekstien määrä on vähintään 50, mieluummin 100 tai enemmän.


Keräsin luonnostelun aikana toiveita lähipiiristäni - ja itseltäni. Visualisointi teoksesta. Kuva: Maija Kovari.

Miten kaiverrus tapahtuu? Entä asennus ja huolto?

 Valmiiksi käsittelemäni tekstit kaiverretaan kivilaattoihin Ylöjärvellä, jossa kiven työstämisellä on pitkät perinteet. Lähtökohtana kaiverruksille on 300 x 300 x 6 mm graniittilaatta, mutta laatan koko ja lopullinen materiaali päätetään yhteistyössä maisemasuunnittelun kanssa, jotta saadaan saumaton yhteensopivuus. Kiven sävyksi valitaan hieman ympäristöään vaaleampi kivi, jolloin teoksen osat erottuvat luontevasti - kuin mustikat metsässä tai tähdet taivaalla.

Teos asennetaan aivan kuten tavalliset katukivilaatat, osaksi tilan muuta pinnoitetta. Teos ei muodosta katuun korkeuseroja, vaan eheän osan kiveystä, josta teos erottuu värinsä vuoksi. Tämä tekee teoksesta huoltovapaan osan vaikkapa kävelykadun tai aukion pintaa.


Huonon päivän päätteeksi voi huojentua tällaisella toiveella - uusi aamu koittaa taas, hyvässä lykyssä kahvin kanssa. Visualisointi teoksesta. Kuva: Maija Kovari.

Yhteisöllisyys ja kuulumisen kokemus teoksen keskiössä

Teoksen ideana on antaa ääni kaupunkilaisille ja luoda jaettuja kokemuksia sekä osana prosessia, että tällä paikalla kävellessä vuodesta toiseen. Teos esittelee meille toisemme, ja herättää ajattelemaan, mitä oikeastaan pidämme arvossa.

Tuhansista toiveista valitut teoksen lauseet edellyttävät luonnollisesti karsintaa ja toisinaan pelkistystä. Valmiissa teoksessa kiteytyy kansaamme kuvaava kokoelma eri ikäisten ja eri elämäntilanteissa elävien ihmisten haaveita - pieniä ja suuria.


Teoksen toteutus

Luonnostelin tämän teoksen alun perin erääseen taidekilpailuun, jossa haettiin yhteisöllistä, katuun integroitua teosta. Ehdotus oli neljän parhaan joukossa, mutta asiakas päätyi lopulta perinteisempään maamerkkiin. Teos on siten toistaiseksi vapaana toteutettavaksi – ehkä teille?

Tiedustelut: maija@kovari.fi / 044 502 3252


Previous
Previous

Kosken kuulemat

Next
Next

Aqua