Defensor Capitolii
Hyrylän varuskunta Tuusulassa täytti hijattain 150 vuotta, ja minulta tilattiin varuskunnan muistolaatan suunnittelu. Suunnittelemani muistolaatta tuo varuskunnan eri vaiheita esiin tyylitellysti kuvioidulla muistolaatalla, joka on luettavissa kahdesta suunnasta.
Varuskunnan yli 150-vuotisen historian varrelle on mahtunut monenlaisia vaiheita. Nykyihmiselle hevosen vetämä tykistö, tai polkupyöräpataljoona herättävät mieltä kiehtovia näkyjä sodankäynnin ja varustautumisen tavoista, jotka tämän päivän varuskunnissa saattavat olla hyvinkin erilaisia. Muistomerkki nostaa kehyksessä esiin varuskunnan eri vaiheet tasapuolisesti, samalla korostaen kuvioinnissa esimerkiksi tykistöä ja hevosia niiden historiallisen merkityksen tunnistaen.
Teos on yksiosainen, ja sitä voi tarkastella kahdelta suunnalta, kuin pelikorttia. Teos sijoittuu historialliselle alueelle, joka kehittyy parhaillaan ja täydentyy uudeksi Hyrylän asuinalueeksi. Puolustusministeri Antti Kaikkonen julkisti teoksen kesällä 2021, ja se sijoittuu oheisen kartan kuvaamalla paikalla Tuusulan Rykmentinpuistossa. Lähivuosina, kun Rykmentinpuiston uusi asuinalue rakentuu, teos siirretään lähemmäs uuden asuinalueen keskustaa, kivetylle aukiolle.
Koska kyseessä oli varuskunnan muistolaatta, sekä armeija että poliisi olivat näyttävästi läsnä avajaisissa, Tuusula-päivänä kesällä 2021. Yllä muutamia avajaisista ottamiani kuvia, ja alla avajaisissa pitämäni puhe. Kiitokset sekä Tuusulan taidemuseon väelle, muistomerkkihankkeen alulle panneille aktiiveille, sekä taidekoordinaattori Lauralle <3
Tuusula, avajaispuhe 22.7.2021
Taiteilija voi usein vapaasti kertoa teostensa kautta aiheista mitkä hänelle on itselle tärkeitä. Mulle suurin kunnia on aina kuitenkin tilaustöiden myötä tuleva mahdollisuus luoda kuva ja tulkinta jostain, joka on tärkeää jollekulle toiselle, ja syventyä siihen ja oppia siitä. Tässä varuskunnan muistomerkissä on kyse tällaisesta taiteellisesta luottamustehtävästä.
Mulle tuntui keskeiseltä, että tämä ei ole sodan muistomerkki, vaan varuskunnan muistomerkki. Varuskunta on olemassa myös rauhan aikana, ja siinä on kyse ehkä ennen kaikkea yhdessä rakentamisesta - viime kädessä rauhan rakentamisesta. Siihen kytkeytyy paljon raskasta työtä, mutta myös hyviä hetkiä ja toveruutta.
Toivon että teos heijastelee varuskunnan historiallisten kausien lisäksi näitä ajatuksia. Teos on yksityiskohtainen, siinä on paljon tutkittavaa ja luettavaa, ja se on tutkittavissa läheltä eri suunnista kävellen kiertäen. Ajattelen että se aika, jonka se katsojalta ottaa, pitää mielen kiinni siinä ajallisessa kestossa, joka varuskunnalla on täällä ollut, heijastelee sitä ajan kulumista.
Materiaalista sen verran, että alusta asti oli mulle toimeksiantona suunnitella maahan asemoitava muistolaatta. Maassa laatan tulee kestää, ja on päädytty siksi metalliin materiaalina. Pohdittiin kiiltävää ruostumatonta terästä, mutta päädyttiin tilaajan eli Tuusulan kunnan kanssa kuitenkin siihen, että ruosteen rosoisuus sopisi tähän punatiiliseen historialliseen rakennuskantaan.
Eli jos joku miettii, että miten se on päästetty ruostumaan jo ennen avajaisia niin se on tarkoituksella. Tarkoitus on, että se ajan kuluessa ruostuu kauttaaltaan, ja teos sillä lailla elää ajan kanssa ja muuttuu. Tämä ehkä tuo siihen toisenlaisen ajallisen ulottuvuuden vielä.
Tämä alue tulee muuttumaan lähivuosikymmeninä paljon, ja toivon, että tämän muistolaatan kautta se vaiherikas historia saadaan modernilla tavalla tuotua osaksi tätä alueen tulevaisuutta.
Kiitos.