Kaleidoskooppi

Tässä suunnittelukilpailussa haettiin ehdotusta kävelysillaksi Turun keskustaan. Rautatien ylittävä, katettu silta yhdistää kulkijat laitureilta suoraan Logomon kulttuurikeskukseen, ja toimii samalla maamerkkinä koko alueelle. Työskentelin hankkeessa taiteilijana osana siltasuunnittelutiimiä, jonka muut jäsenet koostuivat silta-arkkitehdista sekä -insinööreistä. Omalla vastuullani oli suunnitella siltaan integroitu taideteos, joka antaa sillalle voimakkaan ja omaleimaisen ilmeen, ja vahvan identiteetin.

Visualisointi siltasuunnitelmasta yöaikaan.

Aloitan työskentelyn teoksen parissa aina paikasta itsestään ja sen merkityksistä. Turkua kaupunkina luonnehtii minusta kaikista voimakkaimmin meri ja saaristo. Yhteydet meren kautta maailmalle olivat entisen pääkaupunkimme aseman edellytys, ja saaristo on turkulaisille rakas. Samalla Itämeri ei ole entisensä ja turkulainen isäni muisti vielä, kuinka kirkas meri aikanaan oli. Tänä päivänä Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä, jonka suojelu oli teemana esimerkiksi Tutun ja Tallinan jaettuna kulttuuripääkaupunkivuotena 2011.

Turkua luonnehtii voimakkaasti meren läheisyys. Historiallisesti se on tarkoittanut yhteyttä ulkomaailmaan, ja tämän päivän turkulaisille saaristo on tärkeä osa kaupunkia

Teoksessa käytetyt 17 eri sävyä edustavat Itämeren uhanalaisia lajeja.

Teoksessa käytetyt 17 eri sävyä edustavat Itämeren uhanalaisia lajeja.

Teos toimii symbolina meren ja sen kaupungin väliselle yhteydelle

Teoksessani silta toimii symbolina meren ja sen kaupungin väliselle yhteydelle. Värillinen lasi muuttaa sillan sisätilan vedenalaiseksi maailmaksi, jonka läpi on mahdollista kulkea. Interaktiivinen, pehmeästi elävä valaistus puolestaan hahmottelee auringonvaloa sellaisena, kuin se näyttäytyy veden alla tarkasteltuna.  

Visualisointi, sisätila päiväsaikaan

Sillan käyttäjiä suojaa säältä lasia ja terästä yhdistävä rakenne. 150 metriä pitkä rakenne on toteutettavissa käyttäen vain kolmen eri muodon paneeleita yhdistellen, muodostaen elävän rakenteen kustannustehokkaalla tavalla.

Lasien sävyissä vaihtelee seitsemäntoista sinisen ja vihreä sävyä, jotka edustavat Itämeren uhanalaisia lajeja. Teos sen pitkän suhteen hauraudesta, joka ihmisellä on luontoon, kaupungilla mereen.

Teoksen nimi Kaleidoskooppi viittaa sen muotoon vasemmalla vanha patenttihakemuksen kuva kaleidoskoopista, oikealla poikkileikkaus sillan rakenteesta väreineen.

Lasia ja terästä yhdistävä kierteinen rakenne linkittää Logomon läheisiin rakennuksiin sekä junaradan laitureille.

Previous
Previous

Ruusut

Next
Next

Street Games