Teos pohjaa ajatukseen historiasta, jolloin leikki kuului kaupunkitilaan yhtenä sen arkisista toiminnoista, paikasta toiseen liikkumisen, työnteon ja muun toiminnan rinnalla. 

Perinteiset ulkoleikit hipasta pallopeleihin ovat aiemmin olleet läsnä kaikkialla maailman kaupungeissa, myös suomalaisilla pihoilla ja kaduilla. Teoksessa ehdotetaan, että kävelyalueilla joitain näistä leikeistä ja peleistä voitaisiin edelleen soveltaa osana kaupunkitilaa.

Leiki kaupungilla muodostaa leikkisien teosten sarjan, jonka eri osia voitaisiin sijoittaa eri puolille keskustan kävelyalueita. Yksi sarjan osa on perinteinen hyppyruudukko, toteutettuna hienovaraisella kaiverruksella kadun pintaan.

Creative Commons /  nandadevieast (Anurag Agnihotri)

Creative Commons /  nandadevieast (Anurag Agnihotri)

Creative Commons /  James Emery

Creative Commons /  James Emery

Creative Commons / Dave Parker

Creative Commons / Dave Parker

Ruutuhyppy on peli joka tunnetaan ympäri maailmaa. Ylläolevat kuvat ovat Intiasta, Kuubasta ja Yhdysvalloista vuosilta 2002-2011.

Teossarjan muut osat ovat leikkiohjeita, jotka ehdottavat kadun kulkijoille erilaisia tapoja suhtautua kaupunkitilaan leikin keinoin. Esimerkkinä ehdotus, jossa haastetaan välttämään kadun saumoja kävellessä - aktiviteetti joka on meille kaikille tuttu vähintäänkin lapsuudesta. Tunnen myös ainakin yhden aikuisen, joka edelleen harrastaa tätä aivan ilman erillistä kehoitustakin!

Mikäli Leiki kaupungilla -teos valittaisiin jatkototeutukseen, laadittaisiin sen puitteissa noin 2-3:n osan teossarja, joista ensimmäinen osa voisi sijoittua Otavalankadulle. 

Teoksen tarkoituksena on tuoda katutilaan iloa ja mielenkiintoa pienellä, kokonaisuuteen integroitava yksityiskohdalla, jonka toteutuskustannukset ovat pienet, mutta merkitys kokoaan suurempi. Teoksen tekninen toteutus on yksinkertainen, ja sijoittuu osaksi normaalia katukiveystä. Ohjeet on mahdollista kaiverruttaa paikallisella kiviveistämöllä, ja asentaa osaksi kiveystä sen toteutuksen yhteydessä. 

Kartalla on osoitettu punaisilla palloilla mahdollisia sijainteja teoksen eri osille. Voit ehdottaa teokselle myös vaihtoehtoista sijaintia.

 

Mikäli haluat päästä zoomailemaan kuvia tarkemmin, voit ladata itsellesi teosta esittelevän pdf-planssin täältä.

MITÄ PIDÄT TEOKSESTA?

Teosten toteutuksesta päättää työryhmä, johon kuuluu edustajat kaupungin yleisten alueiden suunnittelusta sekä kaupungin taidemuseosta. Kaupunkilaisilla on halutessaan mahdollisuus kommentoida luonnoksia sekä tavoitteita julkisen taiteen toteutusmallien kehittämisestä. Pidätkö teoksesta? Ovatko ehdotetut sijaintipaikat sille sopivia, tai missä olisi parempi? Näetkö teoksessa ongelmia? Voit kommentoida teosluonnoksia tai taidehanketta ylipäänsä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen maija.kovari@ramboll.fi - otsikkokenttään maininta ”Otavalankatu – taidehanke”.

1 Comment