Kuuntelin koko kesän ihmisiä kaupungilla. Toreilla, kaduilla, kahviloissa, puistoissa. Ihmiset puhuivat toisilleen rakkaudesta, kaipauksesta, arjesta, koirista - ja tietysti ruuasta! Tämä teos on tamperelaisten kuva ja omistettu kaupungin asukkaille - nykyisille, menneille, ja tuleville.
— Kuvanveistäjä Maija Kovari

Maija Kovari


Klikkaamalla näet kartan suurempana

lyhyesti

“Kosken kuulemat” on 10-osainen ympäristötaideteos, joka toteutuu Tammerkosken rannoille osana Tampereen 240-vuotisjuhallisuuksia. Teos koostuu kaupungilla ohikuulluista lauseista, joista on luotu kokonaisuus osaksi koskenrannan maisemia. Teos avautui yleisölle 27.9.2019 ja on esillä 6.10.2019 saakka.


“Ehkä mä vaan kaipaan sitä” -lauseen kuulin Laukontorilla, nuoren miehen sanomana. Tässä visualisoinnissa se on sommiteltu Kehräsaaren sisäpihalle, tuntemani tamperelaismiehen käsialalla toteutettuna. Keräsin käsialoja noin pariltakymmeneltä eri-ikäiseltä tamperelaiselta, ja pyrin kostamaan kokonaisuuden, jossa käsiala tuo jotain lisää tekstin sisältöön.

Teoksen ytimessä on ajatus, että Tammerkoski on todistanut tamperelaisten elämää jo satojen vuosien ajan. Kosken virta kuulee arkiset ilot ja murheemme, ja kuljettaa muistomme eteenpäin veden virrassa.
— Kuvanveistäjä Maija Kovari

kaupungilla kuultua

Teos alkoi kuuntelemalla tamperelaisia arkisissa keskusteluissa kaupungilla. Iso osa lauseista on katkelmia, joista ei voi tietää, mistä on kyse. Samalla niistä usein välittyy keskustelun tunnelma. Alla muutamia kesällä 2019 kaupungilla kuulemiani lauseita.

 
Mummilla on eri säännöt kun äitillä
— tuntematon tamperelainen
Mä oon tästä kuule niin onnellinen!
— tuntematon tamperelainen
Tän kesän lihapiirakka on jo syöty
— tuntematon tamperelainen
Rekku ei oo ollenkaan uskonnollinen - se inhoo kirkonkelloja
— tuntematon tamperelainen (Rekun nimi muutettu)
Tä-tä-tä!
— tuntematon (hyvin nuori) tamperelainen
Siinä sitä onkin kestämistä
— tuntematon tamperelainen

Kuljin kaupungilla ihmisiä kuunnellen, ja keräsin lauseita puhelimeen naputellen. Tämän jälkeen alkoi vaikea karsintavaihe. Halusin kokonaisuuden sisältävän kymmenen lausetta - yhden jokaista festivaalipäivää kohden - ja halusin niiden tuovan esiin elämän eri puolia iloista murheisiin ja huumoriin.

Teoksen osien sommittelua eri maisemiin Tammerkosken rannoilla. Kuva taiteilijan työhuoneelta.

Kun olin saanut karsittua lauseet noin 15-20 suosikkiini, aloin kyselemään läheisiltäni ja tuttaviltani käsialanäytteitä, jotta näkisin, mitä eri käsialat tuovat lisää lauseiden tunnelmaan. Kaikki valmiin teoksen tekstit on kirjoitettu tamperelaisilla käsialoilla. Mukana on sekä Tampereella syntyneitä, että tänne aikuisena kotiutuneita.

Liisa teekupposen äärellä kirjoittamassa lauseita vihkoon, jonka hankin tätä työtä varten.

Keräsin käsialoja noin pariltakymmeneltä eri-ikäiseltä tamperelaiselta, naisilta ja miehiltä. Pyrin koostamaan kokonaisuuden, jossa kunkin lauseen käsiala tuo jotain lisää tekstin sisältöön.
— Kuvanveistäjä Maija Kovari

Kun olin kerännyt käsialat käsialavihkooni, kopioin vihkon sivuja kopiokoneella. Leikkasin kopioista mielestäni hienon näköisiä lauseita omiksi lappusikseen, joita sommittelin eri paikoista otetuille valokuville. Kuvan lauseessa tamperelaista mielenhallintaa.

Testasin erikseen leikatuilla käsialanäytteillä, millainen lause voisi toimia missäkin päin koskimaisemaa. Minulla on paljon suosikkilauseita, joista saisi vielä toisen teoksen, sillä kaikkia herkullisia viisauksia ei mitenkään saanut mahtumaan mukaan!

Minulla on paljon suosikkilauseita, joista saisi vielä toisen teoksen, sillä kaikkia herkullisia viisauksia ei mitenkään saanut mahtumaan mukaan!
— Kuvanveistäjä Maija Kovari

Kaikkee pitäis tehdä niin paljon ja usein että pitää kohta jäädä töistä pois!
— tuntematon tamperelainen
Äiti juo nyt kahvia.
— tuntematon tamperelainen
Mä päätin että mä kumminkin jatkan tätä.
— tuntematon tamperelainen

Tutkin teosta suunnitellessani myös historiallisia kuvia Tammerkosken rannoista. Tämä kuva on peräisin antiikkimessuilta ostamastani, vuonna 1940 painetusta kirjasta, jossa oli myös mielenkiintoisia kuvapareja “ennen ja nyt”. Moni noista “nyt”-maisemista on jo tänä päivänä, 70 vuoden jälkeen, aivan toinen.

Kun vertaa vaikka 1890-lukuun, josta aikaisimmat valokuvat Tampereella ovat, melkein kaikki on muuttunut. Koski, muuttuneenakin, on kuitenkin paikallaan, ja ihmiset elävät edelleen sen virran rannoilla. Eräällä tavalla Tampere on Tammerkoski ja sen ihmiset, kosken kuulemat.
— Kuvanveistäjä Maija Kovari
Mukana myös yksi lause, jota en ole kuullut muiden puheissa, vaan omassa mielessäni. Kun 12 vuotta sitten muutin Tampereelle, rakastuin ensin tamperelaiseen mieheen, ja sitten kaupunkiin. Ajattelen, että ehkä koski kuulee myös sydämiä, ei vain puhetta.
— Kuvanveistäjä Maija Kovari

“Ihana vaan olla sun kanssa” Palatsinraitin sillalla on teoksen omakuvallinen osuus. Visualisointi lauseesta.


Nyt mä en muista että mitä se oli mitä multa puuttui
— tuntematon tamperelainen
Whoooa!
— tuntematon tamperelainen hyppäämässä Rauhaniemen hyppytornista
 

Teos avautui yleisölle 27.9.2019, ja se on esillä 6.10. saakka!

Voit tutustua teokseen myös Instagramissa @maijakovari sekä #koskenkuulemat

 

 
Saako äiti loput sun pullasta?
— tuntematon tamperelainen
 

 

Kiitokset lauseiden käsialanäytteistä: Sepi, Riku, Liisa, Aila, Krisse, Kaisa, Petri, Paavo, Asko, Maria, Timo, Helena, Tuomo, Eeva, Jorma, Suvi-Mari, Sara, Emilia, ja Raija ❤